Kirjoituksia Epämääräisiä kirjoituksia milloin mistäkin

Anders Borg : Ruotsista näkökulmaa Suomen talouteen

  • Anders Borg, Lähde: Wikipedia
    Anders Borg, Lähde: Wikipedia

Anders Borg

Anders Borg on paitsi karismaattinen mies myös politiikko, ekonomisti sekä Ruotsin valtion varainministeri ajalta 6.10.2006–3.10.2014.

Borgin taloudellisia näkemyksiä arvostetaan kansainvälisesti ainakin poliittisella kentällä: Wikipedia mainitsee Borgin meriitteistä esimerkkinä hänen valintansa vuonna 2011 Financial Timesin toimesta Euroopan parhaimmaksi valtiovarainministeriksi.

Tähän kirjoitukseen olen linkittänyt vuosilta 2012 ja 2013 muutamia taloudellisia keskustelutilanteita, jotka tarjoaa youtuben välityksellä kansainväliselle taloustieteelle omistautunut Peterson Instituutti. Linkkien avulla toivottavasti voi päästä paremmin tutustumaan Borgiin ja hänen näkemyksiinsä.

 

Eduskuntavaalitaktikointiako?

Ilmeisesti Suomen pääministeri Alexander Stubb on henkilökohtaisesti ollut yhteydessä Borgin kanssa raportin tilaamiseksi Suomen taloudellisista näkymistä. Helsingin Sanomien jutussa Stubb tarkentaa Borgin itse tarjoutuneen laatimaan raportin. Ratkaisua voisi pitää eduskuntaavaalitaktikointina, jolla on tarkoituksena parantaa Kokoomuksen menestystä eduskuntavaaleissa 2015, sillä Borg on Kokoomuksen Ruotsalaisen veljespuolueen "Maltillisen kokoomuksen" jäsen. Borg on lupautunut tekemään selvityksensä ilmaiseksi.

 

Borgin osallistuminen terve tuulahdus talouspoliittiseen keskusteluun

Suomalaisessa talouskeskustelussa hyvin usein verrataan Ruotsia ja Suomea erityisesti Eurojäsenyyden tiimoilla. Mitä Ruotsalaiset ovat tehneet paremmin? Miksi Suomen talous mataa ja Ruotsin ei? Mallin etsiminen toverillisesta naapurimaastamme Ruotsista on usein osana keskustelua.

Nyt mahdollisuus ottaa oppia Ruotsalaisilta realisoituu hieman konkreettisemmin, kun Ruostin talouspolitiikkaan valtionvarainministerinä kytkeytynyt Borg tuo näkemyksensä Suomalaisille.

 

SDP arvostelee?

Sosiaalidemokraatit, kuten valtiovarainministeri Antti Rinne, arvostelevat ratkaisua, myös täällä Uudessa Suomessakin pyritään SDP:n toimesta hieman jäähdyttelemään Borg hehkutusta, joskin melko positiivisessa hengessä :)

Itse ainakin odotan mielenkiinnolla mitä Borgilla on sanottavaa Suomalaisesta menosta, ja niin varmaan tekee moni muukin.

Arvostelun sijaan SDP:n kannattaisikin keksiä omia tuulahduksiaan, vaikka tarkoituksena olisikin osaltaan kannatuksen kohentaminen. En ainakaan itse usko että kielteisellä suhtautumisella aiheesta kannatus alkaa kipuamaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Tarkastelin osin työn puolesta ja osin mielenkiinnosta omaa alaani läheisesti sivuavan teollisuudenalan yritysten kehitystä markkina-arvojen näkökulmasta. Alan suurimmat toimijat sukelsivat 2008 samalla tavalla sekä Suomessa että Ruotsissa. Nyt ruotsalaisten firmojen arvo on noussut lamaa edeltäville tasoille mutta suomalaisten taas ovat jämähtäneet paikoilleen.

Olisi kiinnostavaa tietää että miksi. Jos syy sattuisi olemaan eurossa - mitä en väitä - eroa kannattanee vakavasti harkita. Jos syyt ovat muussa elinkeinopolitiikassa, ruotsalaisten asiantuntijoiden kommentteja kannattanee todella kuunnella.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Ruotsalaiset ovat ratkoneet Suomen talousongelmia pitkin vuosisatojen, pahimmillaan tervatullit, ja Nordean siirtyminen Ruotsiin, jne.

Mitä uutta RKP/ Subbilla olisi tarjota ? Onhan Kokoomus vain RKP:n apupuolue.

Follow the money, there you will find the truth.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Ruotsissa keskuspankki on huolissaan matalasta inflaatiosta ja eurokriisin lamaamista kasvunäkymistä. Aikovat koronlaskujen lisäksi käynnistää keskuspankin taseeseenostot, jenkkien ja Japanin tapaan.

Olen todella yllättynyt, jos Borg mainitsee ääneen Sen, Mistä Ei Saa Puhua.

Nordean tuoreet kommentit:
Vieraskynä: Ruotsi valuuttasotaan?
https://nexus.nordea.com/#/article/14944

SEK: time to think unconventional thoughts
Low inflation has triggered calls of a Riksbank rate cut in October. Whether the Riksbank lowers the repo rate to 5bp or to 10bp may be an interesting question, but how the Riksbank signals a continued easing bias is a way more interesting question. It is time for the market to ponder usage of unconventional tools, all of which are likely to be quite SEK-negative.
https://nexus.nordea.com/#/article/14950

Matias Härkönen

Sellainen pieni huomio, joka liittyy Ruotsiin. Anders Borg on ekonomisti, joka työskennellyt mm. eri pankeissa sekä Carl Bildtin taloudellisena neuvonantajana ennen siirtymistään valtiovarainministeriksi. Anders Borgin seuraaja, Magdalena Andersson, on myöskin ekonomisti. Hän toimi mm. ruotsin verotoimiston johtajana, ennen kuin siirtyi virkaansa. Kotona taloudellisia neuvoja jakaa hänen taloustieteen professoriksi lukenut mies.

Entäs sitten suomessa. Meillä oli Yhteiskuntatieteiden maisteri Katainen ensiksi söhläämässä useamman vuoden. Kataisen työkokemus yksityiseltä puolelta on tasan nolla tuntia. Ennen siirtymistään poliittiseksi broileriksi, Katainen teki lähinnä muutamia opettajan sijaisuuksia.

Kataisen jälkeen saatiin Urpilainen. Luokanopettajana Jutta ehti toimia vain muutaman vuoden, josta hyvin pian sitten päätyikin politiikkaan ja valtiovarainministeriksi.

Urpilaisen jälkeen meillä on nyt Rinne. Oikeustieteen kandidaatti, joka on lähinnä pyörinyt erilaisissa liittohommissa.

Ja sitten ihmetellään, miksi talous menee päin peetä?

Pekka Pylkkönen

Yleisemminkin olisi puolueilta vähintäänkin tyylikästä korostaa kompetenssia ministerivalinnoissa. Itse en olisi suurimman puolueen puheenjohtajanakaan niin omahyväinen/itsevarma että ryhtyisin ministeriksi. Minkä tahansa alan kohdalla Suomesta löytyy niin paljon pätevämpääkin porukkaa.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Kun katsoo broilereiden taustoja voi olla vain ihmettelemättä, että näin hyvinkin on pärjätty.

Mitä ne Stubbin taustat ovat ?

Matias Härkönen

Stubbin taustat kyllä pätevöittää minusta kaverin pääministeriksi. Huolimatta siitä, että en samaa mieltä kaikesta olekaan. Mutta jos ja kun puhutaan ministeristä, joka vastaa pääasiassa maan taloudesta, niin jonkinlainen tausta talousasioiden parissa ei varmaankaan haittaisi. Eiköhän nämä opettajakoulutuksen saaneet valtiovarainministerit ole nyt saaneet jo tarpeeksi mahdollisuuksia.

Toimituksen poiminnat